Основни грешки при избор на ERP система и подход за внедряване – част 2

Дата:

Автор:

Разработване на софтуер “като за мен“

Никой не може да ни предложи перфектната система и затова ние ще си я създадем сами“ – каза мениджърът и запретна ръкави, готов за действие!

А дали мениджърът си представя, че за целта ще са необходими 6-8 години? За 6 или по-скоро 7 цифрените суми, които са необходими? Дали е съобразил, че макар и никоя система да няма „перфектната“ според текущото му виждане функционалност, тези системи съдържат в себе си огромно ноу-хау, което при варианта собствена система ще трябва да се изгражда бавно и уморително с годините. Дали е съобразил, че даже и да успее да изгради конкретната функционалност по-добре от всички системи, цялостната система на една фирма включва толкова много модули, че не е по силите даже и на най-големите фирми да ги изградят. Само да напомня – за интегрирано счетоводство, склад, производство, CRM, BI, авто-парк, сервиз и т.н. дали се помисли?

Всъщност, горе-долу е ясно какво си мисли мениджърът. Видял е, че дадена функция не може да я намери никъде, по начина, по който я иска и смята, че може да изгради по „прекрасен“ начин съответния модул и още няколко други модула покрай него, а по отношение на останалите модули поглежда към т.1. от нашия списък – т.е. планува интеграция.

Когато видя подобно решение, записвам във вътрешния ни CRM да се обадим на съответния клиент след около 2 до 3 години. Приблизително толкова време е необходимо, за да се убедят в *пълната* погрешност на този подход. За съжаление, след като това се случи, фирмата е сериозно изчерпала както ИТ бюджета си, така и вярата, че въобще интегрираната информационна система е възможна.

За автора