ERP.BG създаде програма за подкрепа на стартиращи предприемачи в сферата на бизнес софтуера

Дата:

Автор:

Българската софтуерна компания ERP.BG създаде програма за подкрепа на стартиращи предприемачи в областта на бизнес софтуера. В рамките на инициативата ще бъдат подкрепяни иновативни стартъпи и екипи от млади хора, които искат да стартират собствен ИТ бизнес. Те ще получават от ERP.BG всичко необходимо за развитие на своята дейност – от офис помещение, през оборудване, лицензиран софтуер, менторство и други форми на подкрепа. Компанията ще търси предимно стартиращи проекти в сфери като консултациите и внедряването на бизнес софтуер, разработката на бизнес приложения, интегрирани с нейната ERP система EnterpriseOne, както и всякакви други иновативни технологични продукти с перспектива да променят пазара.

Първият проект, излязъл пилотно от стартъп програмата, е Smart Business Soft – консултантска фирма за внедряване на ERP системи, създадена от Александър Цветанов и Ивайло Демирев . Двамата се познават от Университета за национално и световно стопанство и вече са стартирали един съвместен проект – онлайн супермаркета Marzelivo.com. Преди това всеки от тях се е насочвал към сегмента на бизнес софтуера самостоятелно. В УНСС се запознават с д-р Наталия Футекова, която е управляващ съдружник на ERP.BG и едновременно с това – асистент в университета. Скоро след това тя ги кани да работят като партньори на софтуерната фирма, която има нужда от екипи за внедряване на нейните продукти.

Когато се появи възможността да се включим към партньорската програма на ERP.BG Ивайло вече имаше тригодишен стаж във внедряването на подобни системи, а аз – едногодишен. С оглед на динамичното развитие в бранша и ръста в дейността на ERP.BG през последната година решихме, че това е добра възможност да поставим началото на консултантска фирма специализирана във внедряването на ERP системи. Включвайки се към партньорската програма ние получихме на готово активи, за които щяха да са ни необходими години, за да си ги позволим. А най-важното е, че имахме възможността да ни обучават най-добрите служители на ERP.BG и по всяко време можехме да задаваме въпроси и да получаваме професионални отговори“ – разказва Александър Цветанов .

През първоначалния обучителен период двамата се запознават с най-добрите практики използвани при внедряването на системи от подобен клас. „Имахме възможността от първа ръка да проследим развитието на проектите, етапите, през които се преминава, трудностите във всеки етап и решенията, благодарение на които проектът достига до успешен край. В даден момент разделихме профилите си на обучение като единият от нас се специализира във внедряването, а другият в търговската дейност. Така заедно сформирахме добре обучен екип, готов да развие един проект от първата до последната стъпка“ – добавя Ивайло Демирев .

Подготовката за стартирането на Smart Business Soft продължава около година. Към момента екипът на фирмата работи самостоятелно по три проекта, осигурени от ERP.BG, както и по други два проекта съвместно с ERP компанията. „От този месец е факт и първият ни самостоятелен договор, който включва внедряване в още две фирми. Така броят на проектите, върху които работим, вече достига седем, което според нас е успех“ – посочва още Цветанов.

В ERP.BG винаги сме се интересували от развитието на малките и средни фирми в България. Компанията ни беше първата на пазара у нас, която предложи специална версия на своята ERP система, насочена към малките фирми, а през годините подкрепяме активно и редица предприемачески организации. В момента сме партньори и ментори на преакселераторската програма на клуба по предприемачество Start It Smart. Създавайки собствена програма за подкрепа на стартъпи, искаме да фокусираме още повече тези свои усилия, допринасяйки за появата на повече успешни малки бизнеси в България“ – заяви по повод новата инициатива д-р Наталия Футекова, управляващ съдружник на ERP.BG.

Повече за ERP.BG

ERP.BG (И Ар Пи България ООД) е един от първите български разработчици на системи за управление на бизнеса от клас ERP, с над 19-годишен опит в разработката, внедряването и поддръжката на такива решения. Компанията има специфичен опит и завършени проекти в сегментите търговия на едро и дребно, печатарска индустрия, хранително ¨C вкусова промишленост, текстил, строителство и строителни материали, транспортна дейност и реклама. В ERP.BG работят над 20 висококвалифицирани специалисти, включително екипи за внедряване, за техническа поддръжка, за гореща телефонна и онлайн поддръжка.

За автора