ERP.BG ще връчи специална награда на годишните награди V.I.P. Business Awards 2015

Бизнес софтуерът е пред една от най-мащабните промени от началото на своето съществуване – разрастването си от управление на корпоративните ресурси към свързаност с мобилните устройства и потребителската електроника.

Дата:

Автор:

Системите за управление на бизнеса са пред една от най-мащабните промени от началото на своето съществуване – превръщането им от решения за управление на корпоративните ресурси в интерфейс за връзка с крайните клиенти на предприятията. Тази промяна, която предстои да се осъществи през тази и следващите години, ще доведе до появата на ново поколение ERP (Enterprise Resource Planning) софтуер, който ще се свързва много по-лесно с разнообразни мобилни приложения, уеб услуги, битова електроника и други машини, използвани от крайните потребители. Това е прогнозата за развитието на бранша през 2015 г. на Иван Аржентински, управляващ партньор на българската софтуерна компания ERP.BG, която е създател на една от първите ERP системи със собствен интерфейс за разработка на приложения от външни разработчици (API – Application Programming Interface).

„Досега основната цел при внедряването на ERP софтуер беше той да обхване бизнес процесите и да оптимизира дейността в предприятието, като автоматизира планирането, отчитането и управлението на бизнес транзакциите. В бъдеще този приоритет ще си остане, но към него ще се прибави и стремежът ERP системата да донесе повече бизнес на компанията и да я свърже с нови клиенти. Убеден съм, че тази тенденция ще е сред ключовите промени в сегмента на бизнес софтуера през тази година. Ние вече сме направили първите си стъпки в тази насока, създавайки API интерфейс към нашата ERP система EnterpriseOne, който позволява на всяка софтуерна фирма или независим разработчик да направи ново приложение, работещо с нея“ – посочва Иван Аржентински.

Според него онлайн магазините и различни други уеб услуги са първите предвестници на този процес. С навлизането на „умните“ мобилни устройства в живота на хората и особено с предстоящото развитие на технологиите от вида „Интернет на нещата“ (Internet of Things) обаче ERP софтуерът ще може да се свързва с много повече устройства около нас. След време например той ще може да комуникира направо с „умните“ хладилници в домовете на хората, да се информира дали определен продукт е свършил и направо да го поръча от близкия търговски обект. Ако до сега ERP системите са се свързвали предимно със складовете и с точките на продажба на една компания, то занапред те ще могат да комуникират направо с домовете на клиентите й.

Според Аржентински, всичко това ще доведе и до редица промени в самите ERP решения, произтичащи основно от това, че всички свързани софтуерни устройства – уеб страници, мобилни устройства, различни датчици и др. ще работят в реално време с централната система. Те няма да имат отделни сървъри и отделни бази данни, нито ще разчитат на синхронизация, а ще съхраняват всичките си данни в ERP системата.

Повече за ERP.BG

ERP.BG (И Ар Пи България ООД) е един от първите български разработчици на системи за управление на бизнеса от клас ERP, с над 19-годишен опит в разработката, внедряването и поддръжката на такива решения. Компанията има специфичен опит и завършени проекти в сегментите търговия на едро и дребно, печатарска индустрия, хранително ¨C вкусова промишленост, текстил, строителство и строителни материали, транспортна дейност и реклама. В ERP.BG работят над 20 висококвалифицирани специалисти, включително екипи за внедряване, за техническа поддръжка, за гореща телефонна и онлайн поддръжка.

За автора