ERP е маратон, който не завършва на финалната линия

Дата:

Автор:

„Скорост“ несъмнено е думата, която най-много вълнува собствениците на бизнеси. Но кое е по-печелившото за бизнесите днес – да са спринтьори или маратонци? Спринтьорите със сигурност са по-добри в постигането на бързи резултати тук и сега, но могат ли тези компании да се развиват качествено и да бъдат устойчиви във времето?

Всеки екип на фирма, който е внедрявал ERP система ще ви каже, че се чувства като на маратон. Често мениджърите се залъгват, че могат да минат през всички процеси спринтирайки и светкавично да подобрят бизнеса си, изстрелвайки го в облаците, но това не е съвсем така. Маратонът е най-подходящата метафора в този случай, защото внедряването на едно ERP решение изисква значителна подготовка, а правилното му използване – постоянство и всеотдайност с течение на времето, както твърди и Paul Schenck от Gartner.

Днес постигането на поставените стратегически бизнес цели е почти невъзможно без широко използване на информационните технологии, тъй като те осигуряват средата за провеждане на съвременния бизнес. Процесът по внедряване на бизнес софтуер от висок клас е изключително комплициран, тъй като всеки бизнес е уникален и има своите спецификации. Необходимо е да бъдат изследвани всички процеси и да се направи т.нар. експертна снимка на бизнеса, на база на която се взима решение, гарантиращо успешното имплементиране на ERP системи в бизнеса.  Съвременните ERP системи задължително включват CRM и BI инструменти, но допълнително трябва да бъдат изградени и внедрени съгласно три водещи концепции: Интернет на нещата (Internet of Things), големите данни (Big Data) и предлагането на софтуер като услуга (SaaS). Принципите, по които те се изграждат следва да бъдат потребителски-ориентирани приложения с минимум интеграции, предлагащи висока степен на свързаност от информация, социални медии, мобилни и облачни технологии.

За да отговорим на специфичните изисквания на различните индустрии и за да можем да предлагаме повече решения, базирани IoT и другите актуални технологии, ние от erp.bg развиваме мрежа от партньори за развойна дейност и създаване на приложения. Като производител на платформата EnterpriseOne®, ние разчитаме на различни специалисти да осъществят внедряването на бизнес софтуер за нашите клиенти – бизнес консултанти, маркетолози, експерти в сферата на логистиката, финансите, икономиката, както и на други софтуерни разработчици, които създават вертикални решения за обработка на строго специфични бизнес казуси, необходими за всеки бизнес. EnterpriseOne® е гъвкава платформа, което я прави изключително полезна не само за големи компании, но и за средни, малки и дори микро бизнеси, тъй като се развива изключително бързо, отговаряйки на изискванията на динамичната бизнес среда.

За автора