Иван Аржентински: Ролята на хората ще става все по-важна, а технологиите само ще помагат

Дата:

Автор:

Иван Аржентински е основател и управляващ съдружник на „И Ар Пи България“ ООД (ERP.BG) – един от първите български разработчици на ERP системи. Като технологичен предприемач и опитен софтуерен специалист, той има ключова роля в създаването на редица бизнес софтуерни продукти, като ERP системата EnterpriseOne® и InfoStar®. Иван е и ръководител на програмния отдел, и главен идеолог с ключово участие в създаването на всички софтуерни продукти на компанията. Завършил е паралелката по информатика в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” и има бакалавърска степен по информатика от Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски”.

Иван Аржентински е гост в проекта “Мениджърите споделят” на списание “твоят БИЗНЕС”, а от изданието разговаряха с него за принципите в компанията, извървения път през годините, обучението на младите хора, неговине бизнес послания. 

Доверието

„В нашата компания вярваме, че в съвременната икономика ефективното използване на ERP софтуер е критично важно за всеки бизнес. Мисията ни е да доведем предимствата на ERP системите до всички малки или големи български фирми без значение в кой сектор на икономиката работят. За да постигнем това разчитаме изключително много на нашите партньори”, споделя Аржентински. „Изграждането и поддържането на екосистема от партньори, с които заедно да помагаме на бизнеса в България, е в основата на нашата компания. Вярваме, че всеки от партньорите ни има ключово значение и се стремим да помагаме да развиват своя потенциал. От това са доволни и крайните клиенти, защото получават много по-пълно и по-добро обслужване от партньорите ни.

Доверието е основен принцип, на който разчитам още от създаването на компанията. Доверие в хората, с които работя, че няма да ме подведат, когато изграждам такова пред клиентите и партньорите. Бизнесът, в който работя, е специфичен, защото ние не произвеждаме нещо, което може да се пипне и да се види неговото качество. При софтуера за управление на бизнеса се изграждат дългосрочни взаимоотношения на основата на доверие.

Промяната

В последните години най-значимата промяна в компанията беше преоформянето на цялата ни бизнес идеология от изграждане на краен продукт към изграждане на бизнес платформа и ефективна екосистема от партньори. Това е много ключово решение, което промени цялата ни визия за развитие. Световните доставчици на ERP решения също тръгнаха по този път, но ние сами усетихме тази необходимост, без да следваме тенденциите. От една страна разработваме универсална платформа, която да се използва от всички клиенти, от друга страна, обаче всеки отделен клиент има специфични изисквания, налагани от конкретния бизнес. Решението на този казус намерихме в преминаването от разработването на ERP система към разработването на ERP платформа, в която нашите партньори да могат да описват специфичните бизнес процеси на клиентите. Тук е много важно да се отбележи, че въпреки специфичните настройки за отделните клиенти, ние запазваме възможността за безпроблемно преминаване към нови версии на платформата. Това е и един от основните проблеми, който е много труден за решаване. Редица западни софтуери дават възможност за клиентски разработки, но в същото време това води до проблеми с преминаването към нови версии. А в днешния динамичен свят да не се използват най-новите възможности на софтуерните решения води автоматично до загуба на конкурентоспособност.

Стабилност, надеждност, фокус

Ние предоставяме на нашите клиенти софтуер, с който те извършват и управляват своя бизнес. Неговата надеждност и стабилност е от критична важност и това е една от причините ние да преминем към предлагане само на софтуер под наем (SaaS). При този модел ние ползваме професионален дейтацентър и нямаме притеснения, свързани с това дали клиентите обслужват добре собствените си сървъри. Предоставяната от нас услуга е гарантирана и от клиентите се изисква само постоянен достъп до интернет.
Друг основен принцип, който следваме, е фокусиране върху успеха на нашите клиенти и ние измерваме нашите успехи с техните. Доставяме най-съвременните бизнес модели и технологии за управление на бизнеса, които ежедневно да им помагат да са по-конкурентоспособни и успешни.

В динамичното време, в което живеем, вярвам, че ролята на хората ще става все по-важна, а технологиите само ще помагат. Те могат да отменят само най-повторяемите дейности, които така или иначе вече почти няма кой да върши. Що се отнася до ERP системите и въобще приложението на ИТ в бизнеса, тенденциите са точно както и при смартфоните. Докато доскоро битката беше между продукти, сега битката постепенно става между екосистеми. Само тези производители, които имат най-ефективно функционираща екосистема ще оцелеят.

Обхващането на бизнеса чрез ИТ технологии в наши дни е толкова сложно, че никой продукт не може просто да бъде приложен в множество фирми без значителни преработки. Никой доставчик на ERP системи вече не може да съществува самостоятелно. Само добре функционираща екосистема от партньори може да достави пълноценно решение на клиентите в наши дни.

Новото поколение

Ние отдавна участваме в различни образователни инициативи. Още от самото начало сме ключов партньор на ERP Academy, която ръководи първата в България магистърска програма по ERP системи „Бизнес анализ и ERP решения“ във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подпомагаме обученията по всякакви предмети, свързани с прилагане на ИТ в бизнеса в още редица университети. Вярваме, че само с активно участие на бизнеса още от най-ранните моменти на обучение и развитие на младите хора можем да ги задържим да са активни и ангажирани към нашата индустрия.

Напоследък в България има относителна стабилност и развитие, която кара компаниите по-спокойно да инвестират във внедряването на ИТ системи. От друга страна, законодателните инициативи са прибързани и хаотични. Лош пример в това отношение са последните промени в ЗДДС и Наредба 18, регламентиращи функционирането на софтуерни продукти в търговските обекти. Промените са очевидно прибързано написани и недообмислени, а в същото време ще повлияят на буквално всички търговски обекти в цялата страна.

Визия за бъдещето

През годините видях как доста компании стартираха с много добри идеи, но някъде по пътя ги загубиха. Ежедневните трудности ги разфокусираха и в крайна сметка това доведе до невъзможността да бъдат реализирани.

От предприемача се искат много качества – упоритост, гъвкавост, предпазливост, но най-вече твърда увереност във визията. Винаги трябва да има ясна представа какво ще се случи през следващите 3 години и поне обща представа как ще изглежда бизнеса ти, какво ще е твоето място в него след 10 години. Не са важни финансовите показатели, а степента, до която ние ще можем да реализираме идеите си. А приходите неизменно ще последват успешното реализиране на визия, която доставя максимална стойност на клиента.

Източник: списание твоят Бизнес

За автора